Samlinger

Hamsunsenteret

Boksamling på Hamsunsenteret. Foto: Ernst Furuhatt


Nordlandsmuseets samlinger består av gjenstander, foto, arkiv, bøker og bygninger. Vi arbeider med å bevare Saltens kulturarv for ettertiden.

Museets gjenstander teller omkring 50.000 og er spredt på våre ulike anlegg i Salten fra Meløy i sør til Hamarøy i nord. Nordlandsmuseet har også et felles magasin og lager i Valnesfjord.

Her er noen blad fra gjenstandssamlingen:

Strykejernstativ, Kjelvik

Husmannsplassen Kjelvik. Et hjemmelaget strykejernstativ laget på gården Kjelvik i Sørfold. Stativet er flott utsmykket med endestykker bøyd i jevnt utførte snirkler. Foto: Eirik Kristoffersen

Stolen på Steig LagmannsstolenStolen på Steig Lagmannsstolen   Stolen på Steig Lagmannsstolen

_D8E6423

Beiarn bygdetun. Gjenstander knyttet til landbruk, fiske og husflid før industrialiseringen. Foto: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet.

SAM_1640

Fauske bygdetun. Personlige eiendeler etter .. … forteller historien om helbredere i forrige århundre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kjerringøy handelssted. Nordlandsmuseet har en rekke båter og skip. Blant de eldste fartøyene er den såkalte Misvær-åttringen fra første halvdel av 1800-tallet.


 

Sølvskatten fra Bratten

Vi ønsker å fortelle Saltens 10 000 år lange historie. Nordlandsmuseet er ikke et  arkeologisk museum, og har etter kulturminneloven kun lov til å innlemme gjenstander som er tilvirket etter reformasjonsåret 1537.

Universitetet i Tromsø har deponert en sølvskatt fra Bratten i Rønvika til museet vårt i Bodø. Skatten er fra sen vikingtid og inneholder smykker, mynter og hakkesølv. Ringnåla er den største av sitt slag i Norden og må ha tilhørt en storkar.

_D8E3685

Sølvskatten fra Bratten. Ringnålas ornamentering er arbeidet til en mestersmed. Var han norsk? Foto: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet.

_D8E3675

Sølvskatten fra Bratten. Ringnåla er den største av sitt slag funnet i Norden. Foto: Ernst Furuhatt, Nordlandsmuseet.

Sølvskatten på Nordlandsmuseeet

Salvskatten fra Bratten. Hvorfor ble sølvsakene bundet inn i bjørkenever og stukket ned i en ur?

 

 

Share on Facebook