Nå bygges Jektefartsmuseet i Bodøsjøen

Nå bygges Jektefartsmuseet i Bodøsjøen!
Verdens siste gjenværende originale Nordlandsjekt, Anna Karoline, skal endelig få nytt hjem.

Mange tiår med planer og utredninger er over.
Nå skal Anna Karoline og jektefartens historie endelig få sitt eget hus.
Det nye nasjonale museet bygges nå i Bodøsjøen og skal stå ferdig våre 2019.

I byggeperioden vil Bodøsjøen friluftsmuseum naturlig nok bære preg av en anleggsplass,
men store deler av området vil fortsatt være tilgjengelig for publikum.
Vi i Nordlandsmuseet gleder oss hjertelig over arbeidet som er i gang. og vi gleder oss til å fylle det nye museet med gode og spennende historier, og opplevelser, frem til vi kan ønske deg og alle interesserte velkommen inn i Jektefartsmuseet våren 2019.

Anna Karoline
 er en Nordlandsjekt, bygget på Brataker i Mosvik i 1876. Hun ble kjøpt av Nordland Fylkesmueum i 1954 og satt på land ved Bodøsjøen utenfor Bodø sentrum.
Jekta ble plassert under et provisorisk bygg i 1979.

Jektefarten gikk langs norskekysten i nær 500 år.
Handel med tørrfisk startet tidlig på 1100-tallet, frakt sørover med vikingetidas fartøy, knarren og byrdingen. Fra slutten av middelalderen overtok jekta som arbeidshest langs kysten. Jektene seilte en til to turer i året med tørrfisk og andre varer til Bergen (og Nidaros).
Nordlendingene fikk tilbake varer som var vanskelig eller umulig å produsere hjemme, viktigst korn og melvarer, og etter hvert europeiske luksusvarer og kulturimpulser.

Jektefarten var ledd i en internasjonal handelskjede og omtalt som «selve grunnlaget for Bergens eksistens» og «livsnerven i Nord-Norge».

Forrige nyhet