• Prestegårdsveien 12, 8289 Engeløya

    Bil
    Ta av fra E6 på Tømmerneset og kjør gjennom Steigentunnelen. Det er omtrent 50 km til Engeløybrua. På øya tar du til venstre og kjører 8 km til Laskestad. Foran Prestegården til venstre går veien ned til bygdetunet.

    Hurtigbåt
    Nærmeste stoppested for hurtigbåten fra Bodø er Bogøy.

    Engeløya er et flott mål for sykkelturer.

  • ✔ Toalett
    ✔ Gratis parkering
    ✔ Doktorfruens kafé er åpent i sommersesongen.

    Husene er vanskelig tilgjengelig for bevegelseshemmede, trapp inntil de fleste hus. Hovedinngangen har gelender.

  • Åpningstider sommersesong:
    24.juni - 15. august: tirsdag-søndag kl. 11-17

    Vi tilbyr omvisning på bestilling hele året.

    Priser:
    Voksne 90,-
    Studenter og honnør
    70,-
    Barn og unge under 18 år
    Gratis
    Grupper (10+)
    70,- per person. 

Steigen bygdetun

På idylliske Engeløya, rett ned alleen fra Steigen prestegård, finner du Steigen bygdetun. 

Her kan du oppleve hvordan mennesker i Steigen har levd og livnært seg fra sent 1800-tall. Bygdetunet med sine frodige staudebed ligger lunt til omkranset av trær og med deilig solforhold på sommeren. Her kan du nyte kaffe og kake, leke gammeldagse leker og være med på tur inn i alle hus på tunet, ikke minst kan du avlegge doktoren et besøk på legekontoret.

Utstillingene

Våre guider tar deg gjerne rundt på en tur i samtlige hus på bygdetunet. 

I hovedhuset, Breidablikk, den gamle Doktorgården, får du avlegge et besøk på doktorens kontor, der du blir kjent med distriktslegens arbeidsforhold ved forrige århundreskifte. Stuene i doktorgården er innredet slik det kunne ha sett ut hos doktorfamilien rundt 1900. I en av dem har doktorfruen innredet en liten kafé, hvor du kan nyte hjemmebakte kaker, vafler og møsbrømlefser i atmosfæriske omgivelser.  

I andre etasje kan du se undertøy og fine håndarbeidsprodukter fra egen samling, ofte supplert med skiftende utstillinger. I år vises en omfattende strikketøyutstilling «En rød tråd - Norske strikketradisjoner».

I Fridastua, en fullt innredet husmannsstue fra omkring 1900-tallet, kan man føle på kroppen hvordan de fleste levde for over 100 år siden, med lavt under taket, korte senger og bratte trapper. 

Smia er fullt utstyrt med alt av verktøyet smeden kunne trengt. Du kan fremdeles kjenne bållukta fra grua, og forestille deg den høye temperaturen og harde arbeidet smeden stod i. 

Siste stasjon blir den gamle kramboden. Her er hyller fulle av kaffebønner og syltetøyglass, rivtenner og skotøy, ATA vaskemiddel og karvet bladtobakk, mens på gulvet står spyttbakken. 

Museets historie

Steigen bygdetun er bygd opp rundt den gamle Doktorgården. Her, i gangavstand til Prestegården, ble det i 1877 reist en staselig legebolig for distriktslegen i gamle Steigen og Hamarøy kommune. 

  • 100 år senere tok Steigen Bondekvinnelag initiativ til å opprette et lokalt museum. Doktorgården ble utpekt som hovedhus for det nye museet. Etter hvert ble en husmannstue, en gammel butikk og en smie flyttet til tunet og kvinnene fra Bondekvinnelaget var rundt i hele kommunen for å samle inn gjenstander fra fisker- og bondehusholdningen, møblement og interiør fra lensmanns- og kjøpmannsfamilier så som medisinsk utstyr for å gjenskape et tidsriktig og levende miljø i Doktorgården og de andre husene. Et større uthus måtte bli bygd for å ta vare på de store jordbruksredskapene som etter hvert kom til.

    Det yngste tilskuddet på Steigen bygdetun er hageanlegget. I år 2000 startet Steigen Hagelag et prosjekt for å ta vare på gamle stauder fra Steigen prestegårdshage. Tradisjonsstaudene ble satt i runde bed med sandganger rundt, slik som det engang hadde vært ved Prestegården. I staudebedene er det blitt til en omfattende samling av eldre stauder. Hagen ved Steigen bygdetun fungerer i dag som sikringshage for tradisjonshagen ved Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.