Meløy, Vannhjulet i bekken

I dag kjøper vi mel på butikken, men i gamle dager ble det brukt vannkraft for å male korn til mel. Bli med til kvernhuset på Reipå og lær mer!

Å bake kaker og brød er en aktivitet som mange unger gjerne vil delta i, men har de noen gang tenkt over hvordan korn blir til mel?På Meløy bygdemuseum på Reipå får barnehageungene blant annet oppleve hvordan korn kunne håndkvernes – noe som er svært tungt. Da var det bra at vannkraft i bekken kunne brukes til å kverne kornet til mel. Kvernhuset ligger lunt til i en granskog ved bekken. Bekken har jo også fått navnet «Mølnåga», som betyr møllebekken. Her får ungene oppleve hvordan vannkraft kan drive rundt møllesteiner, og de får gå inn i mølla og se hvordan korn ble knust mellom møllesteinene. Ungene får  i tillegg snekre sammen egne vannhjul som skal prøves ut i bekken.

Gjennom å besøke et tilrettelagt historisk område, bygge sitt eget vannhjul og kjenne på sin egen styrke, ønsker vi å vise barna hvordan vannet i bekken kan skape energi som gir oss ting vi trenger i hverdagen.

– Vi har prøvd ut opplegget 4 ganger, og synes dette ser lovende ut! På Nordlandsmuseet sine lokaler på Reipå får barnehageungene blant annet oppleve hvordan korn kunne håndkvernes – noe som er svært tungt. Da er det bra at kornet kunne kvernes med hjelp av vannkraft fra bekken ved mølla oppunder fjellfoten. Her  får de oppleve hvordan vannkraft kan drive rundt møllesteiner, og de får gå inn i mølla og se hvordan korn ble knust mellom møllesteinene. I tillegg skal ungene snekre sammen egne vannhjul som skal prøves ut i bekken. – See more at: http://newton.no/nyhet/ny-modul-blir-til-i-lovende-samarbeid-mellom-nordlandsmuseet-og-newton-meloy/235#sthash.LIJG42xf.dpuf

Les mer om produksjonen her (kommer).

Denne produksjonen er i samarbeid med Newtonrommet i Meløy, og kan bestilles hver tirsdag og torsdag i juni måned. Produksjonen er for de eldste barna i barnehagen. Høres dette spennende og lærerikt ut? Ta kontakt på kontaktskjema.