Jeg har tilegnet meg kunnskap om kultur, mennesker & bygninger for å fylle fortellingene med innhold. Men historie er ikke bare å samle inn fra fortida. Vi må også formidle det i nåtida, til glede & nytte for framtida.
I mange år har jeg skrevet artikler, blogginnlegg & foredrag med dette for øye. Samt ledet historiske vandringer, både egenproduserte & laget av andre. Ved å trekke de lange linjene, vise sammenhenger & krydre formidlinga med hendelser & anekdoter har dette forhåpentligvis bidratt til at både fastboende & tilreisende fikk en bedre forståelse av hvorfor Bodø & omegn har blitt slik vi ser det i dag.
Men etterhvert oppdaget jeg at den nære historien ble forsømt i formidlinga. Det vi ser rundt oss, ting som kom lenge, lenge etter krigen, det nesten nye som ikke lenger var nytt, men heller ikke gammelt nok – dét ble ikke nevnt.
– Vi må ha en byvandring som omhandler det vi ser, sa jeg til mine venner på Nordlandsmuseet. – Det er lite givende for fremmede å stå ved Domkirka & høre om Bodin kirke 3 km unna, når de aldri har vært der. – Skriv den, svarte museumspedagogene.
Våren 2015 skulle 1985-kullet fra førskolelinja ved Bodø lærerhøgskole ha en 30-års reunion i Bodø. En av mine
tidligere studenter spurte om jeg kunne lede ei byvandring & snakke om hva som har skjedd på disse tretti år. – Ja, sa jeg, og her er byvandringa:
Bodø gjennom 30 år – 1985-2015
- Musikkpaviljongen i Solparken
- Tusenhjemmet
- Barnas Hus.
- Brannstasjonen.
- Øvre gågate, Storgata.
- Kjøpesentrene utenfor bysentrum.
- Torget.
- Sjøgata.
- Glasshuset.
- Tollbugata.
- Kommunikasjoner.
- Kulturkvartalet
- Småbåthavna.
- Ytterst på moloen.
- Høgskoler & folketall i Bodø.
Ønsker dere å gå byvandringa med meg eller en annen lokalhistorisk guide?
Kontakt Nordlandsmuseet og bestill en tur, eller ring Nordlandsmuseet på tlf 755 03500.
eller bruk vårt kontaktskjema.