Bodø gjennom 30 år - Byvandring 1985-2015

Lokalhistorie & slektsforskning har vært viktige deler av mitt liv på mange arenaer, sier Viggo Eide.

Jeg har tilegnet meg kunnskap om kultur, mennesker & bygninger for å fylle fortellingene med innhold. Men historie er ikke bare å samle inn fra fortida. Vi må også formidle det i nåtida, til glede & nytte for framtida.

I mange år har jeg skrevet artikler, blogginnlegg & foredrag med dette for øye. Samt ledet historiske vandringer, både egenproduserte & laget av andre. Ved å trekke de lange linjene, vise sammenhenger & krydre formidlinga med hendelser & anekdoter har dette forhåpentligvis bidratt til at både fastboende & tilreisende fikk en bedre forståelse av hvorfor Bodø & omegn har blitt slik vi ser det i dag.

Men etterhvert oppdaget jeg at den nære historien ble forsømt i formidlinga. Det vi ser rundt oss, ting som kom lenge, lenge etter krigen, det nesten nye som ikke lenger var nytt, men heller ikke gammelt nok – dét ble ikke nevnt.

– Vi må ha en byvandring som omhandler det vi ser, sa jeg til mine venner på Nordlandsmuseet. – Det er lite givende for fremmede å stå ved Domkirka & høre om Bodin kirke 3 km unna, når de aldri har vært der. – Skriv den, svarte museumspedagogene.

Våren 2015 skulle 1985-kullet fra førskolelinja ved Bodø lærerhøgskole ha en 30-års reunion i Bodø. En av mine
tidligere studenter spurte om jeg kunne lede ei byvandring & snakke om hva som har skjedd på disse tretti år. – Ja, sa jeg, og her er byvandringa:

Bodø gjennom 30 år – 1985-2015

 1. Musikkpaviljongen i Solparken
 2. Tusenhjemmet
 3. Barnas Hus.
 4. Brannstasjonen.
 5. Øvre gågate, Storgata.
 6. Kjøpesentrene utenfor bysentrum.
 7. Torget.
 8. Sjøgata.
 9. Glasshuset.
 10. Tollbugata.
 11. Kommunikasjoner.
 12. Kulturkvartalet
 13. Småbåthavna.
 14. Ytterst på moloen.
 15. Høgskoler & folketall i Bodø.

Ønsker dere å gå byvandringa med meg eller en annen lokalhistorisk guide?

Kontakt Nordlandsmuseet og bestill en tur, eller ring Nordlandsmuseet på tlf 755 03500.
eller bruk vårt kontaktskjema.