L

Kontaktinfo

Telefon
+47 75 50 35 00

Epost
post@nordlandsmuseet.no 

w

Klungset lasarett

Tysk lasarett 1943-1945/Svensk lasarett for sovjetiske krigsfanger 6. juni-5.juli 1945

12.03.201815:04 Ida Beate Otterlei

Klungset lasarett ble i 1943 opprettet av den tyske okkupasjonsmakten for å gi sine mange tusen soldater og arbeidsfolk i området nødvendig medisinsk behandling. Leiren omfattet etter hvert 14 bygninger med operasjonssal og røntgenutstyr og hadde opp til 180 sengeplasser.

I mai 1945 ble lasarettet åpnet for medisinsk behandling av de underernærte og syke sovjetiske og jugoslaviske krigsfanger fra tyske fangeleirer i området. 7. juni 1945 kom Svensk Røde Kors med medisinsk personell og utstyr til Klungset og overtok pleien av de tidligere krigsfangene. De svenske legenes og sykepleiernes innsats reddet mange liv.

I løpet av en måned fikk nesten 400 krigsfanger hjelp ved det svenske lasarettet på Fauske, og langt flere dro nytte av diettmaten som ble fordelt ut til leirene. Til sammen ble 34 tonn mat distribuert til pasienter og fangeleirer i området.

Mange innlagte led av tuberkulose og ekstrem avmagring, og var livstruende svekket. Med god pleie og skånsom forpleining kunne de fleste en måned senere tiltre hjemreisen. Men ikke alle liv sto til å redde.

Klungset er et av de få tyske lasarettene fra andre verdenskrig som er bevart. Isolatbrakken fikk også stå. Denne ble brukt for pasienter med tuberkulose. Mange andre steder ble disse brent på grunn av smittefrykt.

Fra 1952 til 1990 ble leiren brukt som våpenarsenal og utstyrslager av det norske forsvaret. Deretter benyttet Heimevernet seg av lokalene frem til 2008. I 2012 ble leiren solgt til Klungset leir AS/Militærhistoriske kjøretøyers forening, som gjerne viser frem lokalene.

Svensk sykepleier avluser noen innlagte eksfanger med DDT.
For noen kom hjelpen for sent.
Svensk lege og sykepersonell under en kirurgisk operasjon.

google map