L

Kontaktinfo

Telefon
+47 75 50 35 00

Epost
post@nordlandsmuseet.no 

w

Peterslager

Tysk fangeleir for sovjetiske krigsfanger som skulle bygge jernbane gjennom Nordland

12.03.201815:05 Ida Beate Otterlei

23 år gamle Jefim Sanarov fra Kasakhstan ble skutt 9. oktober 1943. Sammen med Fjodor Trifonov og Nikifor Malasjik var han rømt fra fangeleiren ved Hjemås. Etter noen dager på rømmen ble de tatt, ført tilbake og henrettet i stenbruddet i nærheten av leiren.

Minnestøtten oppe på høyden minner de 11 sovjetiske krigsfanger som døde i fangeleiren ved Hjemås. Du vil ikke finne Jefims navn på denne støtten. Men de tre nederste numrene lot seg i senere tid knytte til tyske fangekort i russiske arkiv, slik at skjebnen til Jefim, Fjodor og Nikifor kunne bli avklart mer enn 60 år etter deres død. Gravene ble etter krigen flyttet til Fauske kirkegård, øst for kirken, og derfra under operasjon Asfalt i 1951 til krigskirkegården på Tjøtta.

Fangeleiren ved Hjemås ble opprettet av den tyske okkupasjonsmakten i forbindelse med deres jernbanebyggingsprosjekt fra Fauske nordover. Tyskerne kalte leiren for Peterslager. Omtrent 600 sovjetiske krigsfanger ble her fra høsten 1943 innkvartert i uisolerte bueformede brakker. De ble tvunget til å utføre tungt kroppsarbeid og samtidig livnært under minimumsbehov. For å spe på den usle maten de fikk, laget fangene små handverksprodukter som treleker og aluminiumsesker, som de fikk lov til å selge, dvs. bytte mot matvarer i en liten butikk i en brakke tvers over veien fra fangeleiren.

Anleggsarbeidet besto i å grøfte myrene over Fauskeeidet, bryte sten og fylle på masse til jernbanelegemet. Enda i dag er jernbanefyllingen godt synlig på andre siden av E6, der den går parallelt med veien. Tuftene etter fangebrakkene vises bare fra luften, men potetkjelleren i betong og rester etter en brønn er enda synlige.

Sovjetiske krigsfanger i arbeid ved jernbanelinjen ved Fauske.
Fangekort til Jefim Sanarov.

google map