Sulitjelma besøksgruve

Velkommen inn i besøksgruva og opplev et glimt av Sulitjelmas 100-årige bergverkshistorie! Vi tilbyr to opplevelser her: Besøk gruveinngangen og den stemningsfulle fotoutstillingen "Det siste skift". Eller bli med loket inn i gruva. Sistnevnte må bookes på forhånd. (Gjelder ikke drop-in turer. Se Sulitjelma gruvemuseum på Facebook.)

Gruvetur med lok

Besøket starter med at du blir fraktet med lokomotiv og vogn dypt inn i fjellet. Inne i det gamle gruveområdet forteller våre erfarne gruveguider spennende historier om gruvas drift og livet som gruvearbeider på 1900-tallet.

Drop-in gruvetur

Sommeren 2022 tilbyr vi drop-in gruveturer. Turene blir annonsert på vår Facebook-side noen dager i forveien. Det er ingen forhåndsbestilling på disse turene.

Gruvetur på bestilling

Det er hele året mulig å bestille tur i gruva, for maks. 20 personer. Benytt skjemaet på denne siden for å sende en forespørsel om omvisning i besøksgruva. Vi ber om at forespørselen er inne hos oss senest to uker før du ønsker omvisning.

Priser:

Drop-in gruvetur: kr 400,- pr. person
Gruvetur på bestilling: Grunnpris kr. 3000,- + billettpris: Voksne 80,-, barn (6-16 år): 40,-

Info om turen i besøksgruva:

Turen tar ca. 1 time.

Vi tar imot grupper på maks. 20 personer pr. tur.

Temperaturen i gruva ligger på ca. 6 – 8 grader. Vi anbefaler derfor å kle deg godt.

Hjelm er påkrevd, og blir utdelt ved ankomst.

Pga. sikkerhet må besøkende ved en nødssituasjon ha mulighet til å evakuere. Besøkende må derfor kunne gå selv, uten assistanse.

Aldersgrense for gruvetur: 6 år.

Inngang grunnstollen

Det er også mulig å besøke gruveinngangen, grunnstollen, og se den stemningsfulle fotoutstillingen "Det siste skift", til ordinær billettpris. 

Åpningstider sommeren 2023:

26. juni - 18. august:
Daglig kl. 11.00 - 17.00.

Billettpriser 2023:

Voksne: 90,-
Studenter: 40,-
Barn: Gratis inngang i 2023
Grupper (10+): 70,- per person.

Kontakt: (+47) 90 80 25 83/ (+47) 75 50 35 00 post@nordlandsmuseet.no

Hvordan kommer jeg dit?
Besøksgruva er på Sandnes, ca. 4o km. fra Fauske sentrum. 2 km. lenger inn i dalen ligger gruvemuseet. Følg E6 til Finneid, deretter FV 830 til Sulitjelma.

GPS Koordinater

WGS 84:
N 67° 7.471′, E 16° 5.711′

WGS 84 – desimal:
67.12451, 16.09518

 

Overnatting i Sulitjelma

Sulitjelma Hotell

Jakobsbakken Mountain Resort

Sulitjelma Turistsenter

Sulitjelma Fjellandsby

 

Hva mer kan jeg oppleve?
Bebyggelsen i Sulitjelma har en egenart. Mange arkitekttegnede hus, Namsos-og Lillestrømhusene, ”Plysjbyen” og gruvesamfunnet Jakobsbakken, nedlagt i 1968, men hvor bebyggelsen er bevart.

Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. I området er det anlagt naturstier til tre nedlagte gruveanlegg. Skiltingen langs stiene gir et innblikk i natur, historie og geologi. Mellom Fossen dam og Sjønstå går fjellveien hvor malmen ble transportert de første årene mens det var gruvedrift i Sulitjelma. Turterrenget i Sulitjelma er enormt med turstier over til Sverige og nabokommunene og Nordkalottruta som starter her. Langs flere av rutene er det utleie av hytter. Sulitjelmaområdet , med hundrevis av små og store vatn, er et eldorado for sportsfiskere.

Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet