Sulitjelma besøksgruve

Velkommen inn i besøksgruva og opplev et glimt av Sulitjelmas 100-årige bergverkshistorie! Her tilbyr vi både faste turer og gruvetur på bestilling.

Gruvetur med gruvetog

Besøket starter med at du blir fraktet med lokomotiv og vogn dypt inn i fjellet. Inne i det gamle gruveområdet forteller våre erfarne gruveguider spennende historier om gruvas drift og livet som gruvearbeider på 1900-tallet.

Høsten 2023 har vi flere turer der du kan forhåndskjøpe billetter.
Forhåndskjøp billett til gruvetur her

Billettpris faste gruveturer: 400,-

Gruvetur på bestilling
Det er hele året mulig å bestille tur i gruva, for maks. 20 personer. Benytt skjemaet på denne siden for å sende en forespørsel om gruvetur. Vi ber om at forespørselen er inne hos oss senest to uker før du ønsker tur.

Priser gruvetur på bestilling: Grunnpris kr. 3000,- + billettpris: Voksne 90,-, barn (6-16 år): 40,-

Info om turen i besøksgruva:
Turen tar ca. 1,5 - 2 timer.

  • Vi tar imot grupper på maks. 20 personer pr. tur.
  • Temperaturen i gruva ligger på ca. 6 – 8 grader. Vi anbefaler derfor å kle deg godt.
    Hjelm er påkrevd, og blir utdelt ved ankomst.
  • Grunnet sikkerhet må besøkende ved en nødssituasjon ha mulighet til å evakuere. Besøkende må derfor kunne gå selv, uten assistanse.
  • Aldersgrense for gruvetur: 6 år.

 

Kontakt: (+47) 90 80 25 83/ (+47) 75 50 35 00 post@nordlandsmuseet.no

 

Hvordan kommer jeg dit?
Besøksgruva er på Sandnes, ca. 4o km. fra Fauske sentrum. 2 km. lenger inn i dalen ligger gruvemuseet. Følg E6 til Finneid, deretter FV 830 til Sulitjelma.

GPS Koordinater

WGS 84:
N 67° 7.471′, E 16° 5.711′

WGS 84 – desimal:
67.12451, 16.09518

 

Overnatting i Sulitjelma

Sulitjelma Hotell

Jakobsbakken Mountain Resort

Sulitjelma Turistsenter

Sulitjelma Fjellandsby

 

Hva mer kan jeg oppleve?
Bebyggelsen i Sulitjelma har en egenart. Mange arkitekttegnede hus, Namsos-og Lillestrømhusene, ”Plysjbyen” og gruvesamfunnet Jakobsbakken, nedlagt i 1968, men hvor bebyggelsen er bevart.

Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. I området er det anlagt naturstier til tre nedlagte gruveanlegg. Skiltingen langs stiene gir et innblikk i natur, historie og geologi. Mellom Fossen dam og Sjønstå går fjellveien hvor malmen ble transportert de første årene mens det var gruvedrift i Sulitjelma. Turterrenget i Sulitjelma er enormt med turstier over til Sverige og nabokommunene og Nordkalottruta som starter her. Langs flere av rutene er det utleie av hytter. Sulitjelmaområdet , med hundrevis av små og store vatn, er et eldorado for sportsfiskere.

Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet
Nordlandsmuseet