Gildeskål kirkested – historisk perle på Nordlandskysten!

På det gamle kirkestedet i Gildeskål, kan du oppleve suset av gammel kulturhistorie!

03.05.201711:14 Marianne Gjelseth

Sommer 2021:

Fra 19. juni - 7. august 
Åpet hver dag: omvisning i kirken hver hele time kl. 11 -16.
Begrenset antall per omvisning.

OBS! Skulle døren til kirken være lukket kan det skyldes at de av smittevernhensyn er begrenset hvor mange besøkende det er anledning til å ha inne samtidig.

Priser 2021:
Voksne kr 80,-, Grupper (min 10 pers) kr 60,-, Barn og studenter kr 20,-

Kontakt: (+47) 908 37 302 / (+47) 75 50 35 00,  post@nordlandsmuseet.no

Gildeskål kirkested

Digital kulturhistoriske vandringer i Gildeskål finner du herHer ligger den tradisjonsrike middelalderkirken av stein fra 1100-årene med sitt vakre og særegne inventar, slik det var for over 300 år siden! Få steder er det så godt bevart! Mellom de gamle murene får du historien om kirkeskikker, trosliv og folkeliv gjennom hele 8 århundrer. Du kan også møte helgentradisjoner fra den katolske tid, representert ved kirkens vernehelgen, St.Thomas av Canterbury.

Ved kirka ligger den gamle kirkegården med mange gamle gravminner, hvor du blant annet kan lese om ”den for sannhed forhadte og forfulgte lærer” og ”den agtede ungkarl” som døde før han fikk sin ”elskerinde”.

Kirkestedet har mange kvaliteter, bare et steinkast unna middelalderkirka ligger Gildeskål hovedkirke fra 1881, den gamle prestegården fra 1700-årene og to gamle stabbur. I Prestegårdsfjøsen har Nordlandsmuseet utstillinger om kystkultur og salmedikteren Elias Blix.

Kulturlandskapet rundt kirketunet er uberørt av nyere utbygging. Gravhauger, gamle steinstøer og den gamle kirkestien er eksempler på kulturminner i området. Fra kirkebakken er det en storslagen utsikt mot øyer og skipslei – og i landskapet finnes en rik og spennende flora, blant annet med en rekke orkidearter.


Gildeskål kirkested på Facebook finner du her


Slik kommer du til kirkestedet:

•Fra Skaugvoldkrysset på RV 17 tar du av og kjører 10 km på RV 831.

•Fra Kjøpstadkrysset på RV 17 kan du kjøre 29 km over Sandhornøya til fergeleiet på Horsdal. Her går det ferge 3-4 ganger daglig til Sund. Derfra er det kun 2 km til Kirkestedet.

Adresse: Kirkeveien 3, 8140 Inndyr

.

 Å eg veit meg eit land – Elias Blix fødebygd

Gildeskål er salmedikteren Elias Blix fødebygd. Han ble født på Sandhornøy i 1836 og ble døpt og konfirmert i Gildeskål middelalderkirke kirke. Som salmedikter, vitenskapsmann og kirkeminister satte han dype spor etter seg i landet vårt.

Hvis du vil lære mer om salmedikteren, tilbyr Nordlandsmuseet utstilling i «Studerkammeret» på Blix fødested på Våg på Sandhornøy. 

Sommeren 2021 ble "Elias Blix Cafeen" etablert, og der kan du nyte deilige hjemmebakte kaker og mat i koselige omgivelser fra rundt 1900.

2021 Kafeen holder åpent hele august:

Man- lør kl.12.00- 18.00
Søndager kl.12.00- 16.00

Åpent i SEPTEMBER:
Lørdager kl.12- 18
Søndager kl.12- 16.00

Kafeen tilbyr catering og åpnes for tilstelninger og mindre grupper utenom sesong på forespørsel.


Elias Blix Cafeen sin facebookside kan du besøke herMer å oppleve i Gildeskål:

Visit Bodø - Gildeskål

Kystriksveien Gildeskål 

Nordarnøy kystfort   Denne nettsiden/App'en utvides om kort tid til også å inneholde informasjon om kirkestedet og andre historiske steder i Gildeskål kommune.

Gildeskål.com

, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox
, click to open in lightbox