Samisk kulturuke hos Nordlandsmuseet

I uke 5 nå i februar tilbyr Nordlandsmuseet flere arrangementer til barn, unge og voksne i forbindelse med Samisk kulturuke.

Bymuseet i Bodø

To utstillinger
Bymuseet i Bodø viser nå to samiske utstillinger - Margrethe Kreutz' historie og Following Arctic Fashion. Utstillingene vises frem til og med søndag 10. april.
Les mer om utstillingen her

Foredrag/Viten Avec onsdag 2. februar:

Astri Dankertsen fra Nord Universitet holder foredrag på Bymuseet i Bodø onsdag 2. februar kl. 19.00. Tittel på foredraget: «Er en samisk framtid i byen mulig?»
Les mer om foredraget her

Revestreker
Nærmere 500 barnehagebarn besøker Bymuseet i Bodø denne uken.
Forestillingen "Revestreker" er tilpasset 5-6 åringer.
I forestillingen møter barna den lure revejenta, den stakkarslige bjørnen, den kloke reinen, den pratesyke kjerringa og den rettferdige samen. Møt revejenta og hennes lure knep og list i kampen om å spise eller bli spist!
Forhåndspåmelding - og alle forestillinger er fullbooket.

Jektefartsmuseet

Vengen skafferi serverer Bidos 4. - 6. februar.

Åpningstider fredag 11-16, o glørdag og søndag 11-17.

Alle arrangementer og tilbud for Samisk kulturuke i Bodø er samlet på egen nettside som du finner her

https://www.samisk-kulturuke.no/

Fauske bygdetun

Samiske dager 2022 i Fauske kommune:

Margareth Ranberg inviterer til samisk utstilling i Rødbrakka på Fauske bygdetun. Utstillingen er en kombinasjon av salgsutstilling og gamle gjenstander i Margareths eie.

Åpningstider: Torsdag og fredag 3. - 4. februar kl. 10 - 16. Søndag 6. februar kl. 16 - 19. Mandag og tirsdag 7. - 8. februar kl. 10 - 16.
Velkommen!


Hvordan reinen fikk blå klover - Fauske bygdetun
Forestillingen "Hvordan reinen fikk blå klover" vises for ca. 130 barnehagebarn i Fauske kommune denne uken. Barnehager og småtrinn i Sørfold kommune får også besøk av forestillingen.

En musikalsk fortellerforestilling som tar for seg det sør-samiske eventyret «Hvordan reinen fikk blå klover.» Njavvis har tre døtre som får tre friere.  De yngste døtrene blir gift med en havørn og en Sajve. Njavvis er godt fornøyd med disse giftemålene. Men den eldste blir nødt til å gifte seg med Stallo, det store, fæle trollet. Hvordan skal det gå med henne?

Forestillingen blir fremført i den tradisjonelle, muntlige fortellerkunsten. En levende fortellertradisjon som inviterer til kommunikasjon og aktivt engasjement fra publikum.

Hamsunsenteret 


Vi feirer Samenes nasjonaldag (
Sáme álmmukbiejvve) den 6. februar og har glede av å invitere dere til Hamsunsenteret, Æventyrsalen og Kafé Sult søndag 6.februar. 

 

Program for dagen: 

Kl. 11: Dørene åpner. Kafé Sult serverer Samisk streetfood fra vidda - også på lørdag 5.februar! 

Kl. 12: Foredrag av Alvhild Dvergsdal, fag- og forskningsansvarlig på Hamsunsenteret: 

Hamsun og stereotypier 

Hamsun formidler stereotypier i sin skrivemåte, til nasjonaliteter, kjønn, sosiale grupper m.m., på måter som i dag oppleves historisk utdaterte, arrogant og, når det gjelder nasjonalitet, rasistiske. Vi skal se litt nærmere på dette.  Er dette hele sannheten? Hvordan kan Hamsun være en levende forfatter for moderne mennesker i dag? 

Kl. 13: Velkommen til nasjonaldagsforestilling på storskjerm i Æventyrsalen! Sendingen er produsert av Hábmera kultuvrraskåvlla / Hamarøy kulturskole.   

Dette er et opptak av en forestilling med blant annet sang, musikk og dans av elever fra Hamarøy kulturskole, taler og et fargerikt møte med den lulesamiske gáppte (kofte). Ronja Katrin-Larsen skal synge, det blir intervju og joik med Mikkel Eskil Mikkelsen, overraskelser underveis og mye mer. 


Søndag 6. februar er det Samenes nasjonaldag!

Læhkoeh biejjine!

Vuorbbe biejvijn!

Lihkku beivviin!

Gratulerer med dagen!