Her følger en liten reiseberetning om Nordlandsmuseets tur til gården Kvantoland høsten 2013.
Målet med turen var å undersøke om noen av fotografen Lyder Kvantolands (1893-1973) saker og ting kunne innlemmes i samlingen. Museet har lagt ut over 10 000 av Kvantolands bilder på DigitaltMuseum.
Av Eirik Kristoffersen, konservator i Sørfold.
Ernst Furuhatt og Petter Snekkestad fra Nordlandsmuseet dro forventningsfulle fra Bodø for å møte en av Lyder Kvantolands arvinger i Fauske. Frid Ellingsen ville gjerne gi Nordlandsmuseet noen av Lyders gjenstander mot et lite vederlag. Og mange fine saker var det! En gammel båndspiller er vel ikke det første på ønskelisten, men når det følger med innspillinger av Lyders kåserier så spisses ørene.
Her var det manuskripter, fotonegativer, bildefremviser med lerret og en speilramme i tre skåret ut med stø hånd av fotografen. Men det ventet mer på gården Kvantoland. Både Frid og sakene ble pakket inn i bilen. Undertegnede ble plukket opp ved kontoret på Straumen og vi kjørte i samlet flokk inn i den nordnorske tåkeheimen mot det sagnomsuste Kvantoland.
Ved Kobbelv stanset de for å fylle på med kaffe og forsyninger på et vertshus der eventyrere ofte stanser for en siste smak av sivilisasjon før de kjører videre ut i det store ukjente.
Etter en strabasiøs ferd til fots i det kuperte landskapet, kunne endelig Frid Ellingsen låse de slitne oppdagelsesreisende inn i hjemmet til den legendariske fotografen Lyder Kvantoland. Der fikk de se en skjenk og en gyngestol skapt av fotografens egne hender.
Gyngestolen var noe restaurert av stedets senere innvånere og av noe usikkert opphav, mens skjenken var så stor at det var uråd å frakte den ut av villmarken. Gjennom en trang gang og opp en bratt trapp åpenbarte endelig et veritabelt skattkammers seg for de reisende. Det første som slo mot dem var et skatoll designet av ingen ringere enn Kvantoland selv.
Etter noe diskusjon kom Petter og Eirik frem til at dette måtte museet ha. Det var dog for stort til å frakte i denne omgang, så de må nok våge Sørfolds kronglete veier ved senere anledning for å hente dette. Dét de kunne få med seg i bilen var restene av Lyders boksamling, med fotografens lett gjenkjennelige navnetrekk stemplet i permene. Her var støvete årganger av Universitetet i Oslos tidsskrift ”Historie” bunnet sammen etter årgang.
De fant også en utgave av Axel Coldenvins grimorie ”Hundre års handel i Nord-Norge- L. A. Meyer Mo i Rana 1854-1954”. Mellom hauger av gamle gjenstander, fant de også en uidentifiserbar mekanisme i form av en boks med påskriften ”Kodak Film Tank”. Denne ble sendt med Ernst for videre undersøkelser, men verdensveven har allerede fravristet boksen dens hemmeligheter. De oppdagelsesreisende synfarte nærområdet for å prøve å finne igjen stedene Kvantoland hadde tatt noen av fotografiene sine, men villmarken hadde i stor grad gjenerobret stedet i så stor grad at det viste seg å være en nærmest umulig oppgave.
Tynget av vekten til gjenstendene de hadde tatt med seg, vandret de sammen tilbake til bilen som heldigvis fortsatt sto der de hadde forlatt den. Disse gjenstandene ble forsiktig pakket sammen med skattene de allerede hadde fått med seg fra Fauske. Hjemturen gikk uten videre strabaser og på Straumen kunne Eirik ta Kvantolands gjenstander inn til trygg forvaring. Til sammen hadde de funnet:
Diasfremviser- Agfa Diamator H i koffert.
Radio- Tandberg Transistor Radio i tre.
Speil og hattehylle- Med utskjæringer i dragestil.
Båndopptaker- Tandberg Tape Recorder med bånd.
Portabel skrivemaskin- Tropedo i koffert av tre og lerret.
Filmlerret- Projecta på rull.
Konvolutt med håndskrevet manus til fire kåserier sendt på NRK 1958-1961.
Axel Coldevin ”Hundre års handel i Nord-Norge- L. A. Meyer Mo i Rana 1854-1954” (1954).
Tre foto limt på kartong av bilferger på fjorden.
Brudebilde Johan Johnson med kone Tenvatnet. Foto på kartong (Dette ligger allerede inne på Digitalt museum).
95 foto med forskjellige motiv.
”Sørfold Sparebank- Et lite festskrift til mankens femtiårs-jubileum Lørdag den 25. mai 1968” (1968).
6 lydbånd.
Foto av Lyder Kvantoland i glass og ramme.