I am a living creature
– Som andre levende vesen så husker jeg ikke nøyaktig når, men en gang ble også jeg skapt. Noen tror jeg stammer fra den siste store istiden som var på sitt kaldeste før 20 000 år siden.
Fra Rippevagga til kysten i Rødøy, der den ligger i dag og heter Svartisen.
Kulturprogrammet «I am a living creature»
«I am a living creature» er et kulturprogram i regi av Meløy kommune. Gjennom bruk av kunst og kultur ser vi på menneskets relasjon til Svartisen, vår reaksjon på at den er i rask endring og utforsker sorgen som kan oppstå dersom den skulle forsvinne. I hele sommer har Meløy kommune sørget for aktivitet ved Engabreen.
Nordlandsmuseet sin rolle
Nordlandsmuseet sin rolle i kulturprogrammet har vært å sette lys på Svartisen sin historie på formidlingssiden Vandringen i Meløy.
Vandringen er en kultur- og naturvandring som tar deg med på en reise bestående av historie, kultur og natur gjennom digital formidling. I Meløy ble Vandringen dratt i gang av Meløy grendeutvalg, og er et samarbeid mellom Kulturkontoret og Nordlandsmuseet.
På meloy.vandringen.no kan du lære mer om Svartisen sin opprinnelse og historie gjennom 10 poster som du kan både lese og høre. Hør om hvordan Svartisen har fått sitt navn, lokalsamfunnet rundt, livet under breen, klimaspørsmål og mye mer.
Post 1: I am a living creature
Bli kjent med Svartisens opprinnelse – Norges nest største isbre! Visste du at ifølge sagnet, var det St. Olav som formet breen i en kamp mot en samehøvding?
Post 2: Svartisens navn – Men.. den er jo ikke svart!
Hør om historien bak navnet, og de fantastiske blå, hvite og turkise fargene på isen. Hvordan navnet være så misvisende?
Post 3: Fonndal gård
Like under der Fonndalsbreen en gang strakk seg, finner vi Fonndalen gård – en karakteristisk nordlandsgård fra ca. 1880 med nesten intakte bolighus.
Post 3 Fonndal gård Foto: Anfinn Myrvang
Post 7 Den gamle turisthytta Foto: Knut Dahl
Post 9 Tåkeheimen Foto: Jon K. Nilsen
Post 4: Livet under breen
Hør om generasjoner som har tilpasset seg livet i skyggen av den enorme isbreen, og hvordan de har levd og arbeidet i harmoni med naturen.
Post 5: Turisthistorie
Svartisen har tiltrukket seg eventyrere og turister århundrer. Fra de første oppdagelsesreisende til dagens natursøkere. Hør om hvordan har turismen utviklet seg, og hvorfor er denne breen fortsatt fascinerer besøkende fra hele verden!
Post 6: Breestua
Bli kjent med historien til den historiske Breestua. Et bygg som sitter på en storslått panoramautsikt mot breen, og kan oppleves fra juni og fram til utgangen av august.
Post 7: Den gamle turisthytta
Hør om hvordan turisme etter hvert ble noe som vekket stort engasjement fra lokalbefolkningen. Det ble arrangert utflukter, laget suvenirer og tilrettelagt område for besøkende. Det ble blant annet bygd en egen turisthytte.
Post 8: Svartisen nasjonalpark
Lær om Svartisen nasjonalpark, og hvordan store deler av Saltfjellet ble vernet som nasjonalpark etter en femti års lang kamp mellom naturverninteresser og kraftinteresser.
Post 9: Tåkeheimen
Hør om hvorfor Tåkeheimen ble kåret til Norges mest utilgjengelige hytte i året 2014.
Post 10: Rendalsvik
I dag er Rendalsvik øde og forlatt. Hør om tiden da dette var et pulserende kraftsamfunn som kunne rivalisere Glomfjord.