Tett på Marianne Lauritsen
På Hamsunsenteret møter vi Marianne. Ei kreativ trønderdame på 28 år som valgte livet i nord. Under årets Hamsundagene står Marianne på scenen med sin første soloforestilling «Ragnhild den store».
Foto: Synne Haakenstuen
Vi har tatt en liten prat med Marianne om forestillingen, livet i Nordland og jobben på Hamsunsenteret.
Du kommer opprinnelig fra storbyen Trondheim – hvordan endte du opp på lille Hamarøy?
– Faktisk bodde jeg mine første leveår på Andøya i Vesterålen, før vi flyttet til Trondheim. Foreldrene mine jobbet i Forsvaret, så da jeg lærte å snakke snakket jeg nordnorsk, forteller Marianne.
–Da jeg var 20 år flyttet jeg til Lofoten for å gå på filmkunstskolen i Kabelvåg, og hadde da mine første studie- og hybelår i nord. I 2021 ble det et år på Skrivekunstakademiet i Bergen. Etter dette visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre med livet. Det eneste holdepunktet var at jeg skulle nordover mot Lofoten igjen. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg endte opp på en fest på Ness på Hamarøy og der møtte jeg han som jeg nå er kjæreste med og bor med. Så nå bor jeg her, og har i grunn tilbrakt mesteparten av voksenlivet mitt på den ene eller andre siden av Vestfjorden, fortsetter hun.
Marianne har jobbet både som sommervert og i Kafè Sult, før hun høsten 2022 ble en del av administrasjonen og skulle delta i arbeidet med storsatsningen «Den kontroversielle Hamsun». Hun jobber også på Hamarøy kulturskole.
“– En vanlig dag på Hamsunsenteret tror jeg ikke finnes, i hvert fall ikke for meg. Men de beste dagene er når jeg får ha gode møter med gjester, og kanskje gjøre noe kreativt som å ta bilder eller skrive på et formidlingsmanus, lese, eller drive med høytlesning og formidling. Jeg trives best når det skjer ting og stort sett skjer det utrolig mye på Hamsunsenteret”
Kan du beskrive en vanlig dag på jobb for deg?
– En vanlig dag på Hamsunsenteret tror jeg ikke finnes, i hvert fall ikke for meg. Men de beste dagene er når jeg får ha gode møter med gjester, og kanskje gjøre noe kreativt som å ta bilder eller skrive på et formidlingsmanus, lese, eller drive med høytlesning og formidling. Jeg trives best når det skjer ting og stort sett skjer det utrolig mye på Hamsunsenteret, forteller Marianne.
Det lokale talentet har holdt på med film, teater og skriving i mange år og jobber for å kunne holde på med historiefortelling, i en eller annen form, på fulltid. «Ragnhild den store» er Mariannes soloforestillingsdebut. Forestillingen handler om Ragnhild som føler seg uovervinnelig, ukuelig, ustoppelig! Noen ganger. Andre ganger ligger hun nesegrus og titter ned i avgrunnen. Men så kommer hun seg ovenpå igjen og drømmene kan igjen bli til virkelighet. I hvert fall i fantasien, eller i teorien, sånn på sikt? Under forestillingen får publikum et nært møte med Ragnhild og hennes kreative opp- og nedturer, og kanskje en følelse av gjenkjennelse. Forestillingen er skrevet, regissert og fremføres av Marianne selv.
– Karakteren Ragnhild er fritt inspirert av Knut Hamsuns uforglemmelige August og en tegneseriefigur jeg skapte i 2020 med samme navn, forteller Marianne.
Til slutt – hva er det beste med å bo på Hamarøy?
–Det beste med å bo på Hamarøy er at det er kort vei til «scenen». For meg betyr det at jeg kan sette kreative prosjekter ut i livet, enten det er å tvinge barna i kulturskolen til å sette opp et teaterstykke som jeg har skrevet, synge solo med Lærerbandet eller når jeg får muligheten til å ha min egen forestilling på Hamsundagene - en etablert og seriøs festival i regionen. At alt dette er mulig, selv om jeg ikke selv ennå er en veldig etablert og seriøs artist. Og selvfølgelig naturen, fjell og sjø og roen, forteller nordlandspatrioten Marianne Lauritsen.
Vi ønsker Marianne lykke til med forestillingen onsdag 7. august.