Endelig kan vi ta imot elever på Bymuseet igjen
– Det er når elevene kommer inn dørene at det svinger på jobben, forteller Magnus Sivertsen Sørvig – formidlingsleder i avdeling sør.
Fra venstre: Magnus Sivertsen Sørvig, Barbro Laxaa og Jan Ivar Bårtvedt.
En annerledes læringsarena
I løpet av 90 minutter blir elevene tatt med inn i utstillingene som gir dem en unik læringsarena langt unna skolebenken. – Det koster litt å delta, forteller formidlingsleder Magnus Sivertsen Sørvig. – Man kan ikke bare sette seg ned å ta imot. Elevene må delta aktivt og vi opplever at de setter pris på å bli oppmuntret til å ta standpunkt i tema de vanligvis ikke tenker så mye over» fortsetter Sørvig.
– Vi ønsker at besøket hos oss skal være interaktivt, samt at man føler at man kan bidra inn i de gode diskusjonene. For et museum skal være nettopp det, et sted for refleksjon, skyter formidler Jan Ivar Bårtvedt inn.
Det har vært en travel høst for formidlerne ved Bymuseet i Bodø – museet som for øyeblikket går under aliaset Bådåddjo/Buvvda Musea 2024. I forbindelse med kulturhovedstadsåret har museet transformert seg til et samisk museum, med fokus på samisk kunst og kultur.
De siste to årene har Bymuseet gjennomgått en omfattende ombygging og renovering. Museet har blant annet fått installert heis, noe som gjør det mulig å ta imot besøkende i alle grupper.
– Endelig kan vi ta imot skoleelever på Bymuseet igjen. Det gir oss mye energi, forteller den glade trioen Barbro, Jan Ivar og Magnus.
Siden oktober har Jan Ivar, Magnus, Lise, Hanne og Barbro hatt over 1400 elever innom museet i forbindelse med Den kulturelle skolesekken (DKS). DKS er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur.
Denne høsten er det elever fra Bodø videregående, samt alle 7. klassinger i Bodø kommune som har vært på besøk. Elevene fra videregående har vært innom utstillingen Skakke folkedrakter, mens barneskoleelevene fikk oppleve utstillingen Ruoktot som forteller historien om samiske trommer og hvordan disse ble fysisk fjernet fra det samiske folket.
– Man kan ikke bare sette seg ned å ta imot. Elevene må delta aktivt og vi opplever at de setter pris på å bli oppmuntret til å ta standpunkt i tema de vanligvis ikke tenker så mye over.
Magnus Sivertsen Sørvig
Stort engasjement blant 7. klassingene
I utstillingen Ruoktot har 7. klassingene vært på besøk. Ordet ruoktot betyr «å vende hjem» og tar for seg fortellingen om de samiske trommene som har blitt gjenforent med sitt folk.
Under kristningsprosessen ble de fjernet med makt, og i dag står de som kraftfulle symboler på både undertrykkelse og kolonialisme. For mange samer er de nå et tegn på identitet og gjensidig tilknytning. I denne DKS´en har elevene blitt invitert til å reflektere rundt følelsen av å bli fratatt noe som er viktig for deres identitet. Gjennom et verksted har de fått i oppgave å male noe som er viktig for dem selv, med det de har lært om trommenes betydning for samene som inspirasjon.
– Det er så artig å se hvor engasjerte elevene blir på dette verkstedet. De diskuterer og reflekterer over det å bli fratatt noe som er viktig for dem, forteller formidler Barbro Laxaa.
– Det er fint å kunne uttrykke seg gjennom kunst og vi ser at mange synes det er spennende at kunsten de har laget får henge i museet, slik at familie og venner kan komme innom for en titt, avslutter Laxaa.
– Vi hadde en fin dag på Bymuseet med supert og interessant opplegg. En fin balanse mellom formidling og elevbasert læring. Elevene var veldig nysgjerrig og glad for et lite «maleavbrekk» på slutten, forteller Ida Fagerholt som er lærer ved 7. trinn på Saltvern skole.
I utstillingen Skakke folkedrakter oppfordres elevene til å reflektere over kontroversielle temaer knyttet til folkedrakter.
Flotte kunstverk fra kommunens over 700 7. klassinger.
Veien videre på Bymuseet
Allerede i januar er det klart for en ny runde med Den kulturelle skolesekken på Bymuseet og denne er allerede i full planlegging hos det ivrige formidlingsteamet. Denne gangen er det kommunens 5. trinn som skal få en innføring i samisk samtidskunst med utstillingen Som står til vor rådighed.
– Undervisningstilbudet vi tilbyr vil variere etter aldersgruppen som kommer. For de mindre barna har vi gjerne en litt mer leken tilnærming til kunsten, forteller Laxaa.
– Det gleder vi oss til! Det er når elevene kommer inn dørene at det svinger på jobben, avslutter Sørvig.
Det har vært et innholdsrikt første driftsår på det nyrenoverte Bymuseet. Fra juni til mars vil ni ulike utstillinger presenteres. Det hadde ikke gått uten et dyktig tverrfaglig team på jobb. Når temaåret avsluttes i mars, vil museet gjenoppta sin rolle som bymuseum.
– Vi holder fortsatt kortene tett til brystet når det gjelder hvilke utstillinger som vil bli presentert, men vi kan avsløre at vi vil hente tilbake deler av Bodøs mangfoldige historie til museet, forteller Ole J. Furset, direktør ved Nordlandsmuseet.
– Vi holder fortsatt kortene tett til brystet når det gjelder hvilke utstillinger som vil bli presentert, men vi kan avsløre at vi vil hente tilbake deler av Bodøs mangfoldige historie til museet.
Ole J. Furset
Dirketør ved Nordlandsmuseet