Sulitjelma gruvemuseum

Sulitjelma gruvemuseum gir et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma.

Billettpriser 2023:
Voksne: 90,-
Studenter: 40,-
Honnør: 40,-
Barn: Gratis inngang i 2023
Grupper (10+): 70,- per person

Kontakt: (+47) 908 02 583/ (+47) 75 50 35 00 post@nordlandsmuseet.no

 

Sulitjelma gruvemuseum

Sulitjelma gruvemuseum ligger i det første industriområdet som ble etablert ved oppstart av gruvedrift. Her finner du den gamle kobbersmeltehytta (1899), og den første kraftstasjonen (1893). Museet gir deg et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma. Samlingene består av utstyr brukt innen alle de fagområder gruveselskapet besto av. Gruvemuseet har en egen unik utstilling av mineraler fra gruvene i Sulitjelma. Andre utstillinger handler om alt fra idrettslivet til gruvekartlegging, arbeiderbevegelsen og transporthistorie. På museet kan du se gjennom flere hundre bilder fra stedets gruvehistorie.


Hvordan kommer jeg dit?

Følg E6 til Finneid, deretter FV 830 til Sulitjelma. Gruvemuseet ligger ved østre ende av Langvatnet. Det er satt opp informasjonstavler både ved Finneid, og ved ankomst til Sulitjelma.

GPS Koordinater

WGS 84:
N 67° 7.471′, E 16° 5.711′

WGS 84 – desimal:
67.12451, 16.09518Overnatting i Sulitjelma

Sulitjelma Turistsenter

Sulitjelma Fjellandsby

Visit Bodø - Fauske 

 

 

Hva mer kan jeg oppleve?

På fjellet over Sulitjelma ligger gruvesamfunnet Jakobsbakken, nedlagt i 1968. De to gamle kirkegårdene er også verd et besøk, og disse ligger i nærheten av museet, på sørsiden av Langvatn. All bebyggelse i Sulitjelma er satt opp i gruveperioden fra 1887 – 1991. Her er mange arkitekttegnede hus, for eksempel i arbeiderstrøket Glasstunes, samt i ingeniørenes «Plysjby» i Furulund.

Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. Det er særlig i tidsrommet fra juni til midten av juli måned du kan oppleve sjeldne arktiske planter i blomst. Rundt St. Hans blomstrer «kopparblomsten» (fjelltjæreblom), fjellsolblom, lapprose, kantlyng, sølvkattefot, brannmyrklegg, lodnemyrkledd. I juli kan du se bergjunker på fjellet over Jakobsbakken. I Sulitjelma er det anlagt flere geologisstier, blant annet til «Kong Oscars skjerp» og Furuhaugen gruve. I nærheten av museet kan du se vulkansk aktivitet i form av «putelava». I samme område finnes det en fin badeplass i ei jettegryte i elva Balmi. Turterrenget i Sulitjelma har mange T-merkede stier, og turistforeningshytter. Her er du nært de store svenske nasjonalparkene, og «Nordkalottruta» starter ved den gamle gruva «Ny-Sulitjelma». Sulitjelmaområdet har hundrevis av små og store vatn, og er et eldorado for sportsfiskere. Også den lokale Jeger- og Fiskeforeningen har hytter til utleie.

 

Postadressen til Sulitjelma gruvemuseum er:

Sulitjelma gruvemuseum

c/o Fauske bygdetun

Postboks 61

8201 Fauske